Pilates

MOSONMAGYARÓVÁRI AKTÍV KIKAPCSOLÓDÁS

Honnan ered a pilates elnevezés?

A pilates vagy pilátesz fitnesz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején.

Születése óta angolkórban és ízületi fájdalmakban szenvedett. Kutatásait önmaga gyógyítása inspirálta, hogy enyhítsen a fájdalmain, egész életét a sportolásnak és az egészséges életmódnak szentelte. Jógázott, gimnasztikázott, majd bokszolóként és önvédelmisport-oktatóként is dolgozott. 

A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a „nyugati” világ anatómiai ismereteit a „keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika.

Joseph Pilates hat alapelvet alkotott meg módszeréhez:

 1. Koncentráció (concentration). A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.
 1. Irányítás (control). Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Contrology-nak.)
 1. Központosítás (centering). A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból (powerhouse) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
 1. Légzés (breathing). A megfelelő légzéstechnika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.
 1. Áramlás (flowing movement). Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok „áramló” mozgással állnak össze egésszé.
 1. Precizitás (precision). A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

Mi a pilates torna lényege?

Ötvözi a jóga hatásmechanizmusát a nyugati, dinamikus mozgásritmikával. Megtalálhatóak benne a thai chi, valamint a görög és római harci mozgások fő elemei is.

A pilates célja, hogy a rendszeresen végzett gyakorlás közben, megerősödjenek a mély hasizmok, és közben megtanuljuk a medence és más ízületek stabilizációját, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

Mire jó a pilates torna?

A pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok helyes alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető.

A pilates tornagyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységükre való hajlam, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabban regenerálódnak.

 • Csökkenti a hátfájást
 • Hosszabb, szikárabb izomzat
 • Szép testtartást kölcsönöz
 • Laposítja a hasat
 • Fejleszt a hajlékonyságon

"A módszer alapvetése, hogy van egy erőközpont, s innen indul ki minden mozdulat. Az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát alsó része, a far, a medence izmai. Innen indulnak ki a mozdulatok. Fontos a megfelelő légzéstechnika, s annak tisztán látása, hogy a rossz egészségi állapot hátterében sokszor a nem megfelelő légzés, és a rossz testtartás áll."

Kinek ajánlott ez a mozgásforma?

Általánosságban elmondható, hogy a fizikai sérülések gyógyulása után, egy remek rehabilitációs módszer, mert a károsodott ízületeket, izomcsoportokat kímélve erősíti a testet, nem okoz felesleges megterhelést. Továbbá lerövidíti a rehabilitációs időszakot, gyorsítja a felépülést a műtétek után is.

 • Nőknek és férfiaknak (hiszen a névadó is férfi) egyaránt javallott
 • Az élsportolók, sportolók kiegészítő edzése lehet
 • Az irodai munkát végzőknek is ajánlott
 • Súlyproblémával küzdőknek
 • Mozgásszervi betegségek esetén, amennyiben a kezelő orvos jóváhagyja, és mellette folytonos orvosi konzultáció zajlik.

Pilates a Thermal Hotelben minden héten csütörtökön!

Várjuk kedves Vendégeinket a pilates foglalkozásra, ami minden csütörtökön 17:30-kor kezdődik.

Kérjük, hogy a részvételi szándékot a recepción jelezni szíveskedjen!

Részvételi díj: 3.500 Ft / alkalom

Ajánlatkérés